Dieta bezglutenowa to zyskująca na popularności dieta charakteryzująca się eliminacją wszystkich produktów zawierających gluten (pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, owies). W ich miejsce należy stosować produkty węglowodanowe, które glutenu nie zawierają(kukurydza, ryż, kasze). Dieta bezglutenowa – dla kogo tak właściwie jest?

Dla kogo dieta bezglutenowa?

Bez wątpienia osoby z celiakią i wrażliwością na gluten czują się lepiej na diecie bezglutenowej. Jeżeli unikasz glutenu i czujesz się przez to lepiej – być może wynika to z faktu, że po prostu odżywiasz się zdrowiej. Całkowite wykluczenie glutenu z diety powinno zostać poparte odpowiednimi badaniami. Oczywiście skomponowanie diety bezglutenowej nie musi być szkodliwe. Najrozsądniej w takim przypadku będzie ograniczyć spożywanie glutenu zamiast wykluczyć go z diety całkowicie.

Dieta bezglutenowa – gdzie znajduje się gluten?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Produkty zawierające gluten to przede wszystkim jęczmień, pszenica, żyto, owies, a także produkty z nich wyrabiane, czyli mąka (wyjątkiem jest np. mąka kukurydziana). W diecie bezglutenowej zakazane, więc będą makarony, chleb, bułki i inne pieczywo. Wszystko, do czego używana jest mąka.

Dieta bezglutenowa – gdzie nie ma glutenu?

Produkty naturalnie bezglutenowe to m. in. ryż, kasza jaglana oraz gryczana, kukurydza (również mąka kukurydziana). Tymi produktami najlepiej zastąpić pieczywo.

Pozostałe produkty bezglutenowe to mięso, drób, mleko, ryby, jaja, nabiał, warzywa i owoce oraz inne produkty gotowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa – Przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiam przykładowe posiłki na diecie bezglutenowej (nie jest to dieta redukcyjna – więcej o diecie redukcyjnej przeczytasz tutaj)

Propozycja 1

  • Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem
  • Drugie śniadanie: Sałata z pomidorem i białym serem mozarella z dodatkiem oliwy z oliwek
  • Obiad: Grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki z buraczkami
  • Kolacja: jajecznica z kaszą gryczaną

Propozycja 2

  • Śniadanie: sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek, ogórków kiszonych i jogurtu naturalnego
  • Drugie śniadanie: koktajl z banana, mleka i młodego szpinaku
  • Obiad: filet z mintaja, ryż i łyżka oleju lnianego
  • Kolacja: zupa krem z dyni

W diecie bezglutenowej warto pamiętać o tym, że wiele produktów jest „podstępnych”. Gluten często używany jest, jako „zagęszczacz”, a sama mąka, jako półprodukt na przykład przy produkcji panierki. Gluten mogą zawierać takie produkty jak rozdrobnione kiełbasy, parówki, pasztety i wędliny, a także nadziewana czekolada, piwo, śmietany, serki, desery, a przede wszystkim leki.